Gorąca herbata chroni przed jaskrą?
Codzienne picie gorącej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na jaskrę – chorobę oczu, która może prowadzić do całkowitej ślepoty – wynika tak z badania zamieszczonego w „British Journal of Ophthalmology”.
Naukowcy z Uniwersytetu Browna oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego badali, jak konsumpcja różnych napojów, np. gorącej, mrożonej lub bezkofeinowej herbaty, kawy, czy też innych napojów, wpływa na rozwój jaskry.
W tym celu porównywali dane dotyczące zdrowia oraz żywienia około 10 tys. osób, spośród których ponad 1,5 tys. zgodziło się na szczegółowe badania oczu.
Specjaliści wywnioskowali, że u badanych, którzy codzienne pili gorącą herbatę, ryzyko zachorowania na jaskrę było o 74 proc. mniejsze, niż u innych.
„Herbata zawiera fitochemikalia i flawonoidy, które ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwkancerogenne, przeciwutleniające i neuroochronne wiążą się z zapobieganiem chorobom układu krwionośnego, nowotworom i cukrzycy” – komentują autorzy badania.