Czym jest kwas alfa-liponowy ?
Kwas ALA pełni w naszym organizmie ważne funkcje – jest doskonałym antyoksydantem, czyli substancją neutralizującą wodne rodniki , zarówno w środowisku wodnym, jak i tłuszczowym, a także wewnątrz i na zewnątrz komórek.Drugą ważną rolą pełnioną przez kwas alfa-liponowy jest udział w metabolizmie . To pozwala na jego zastosowanie w leczeniu zaćmy, jaskry czy zwyrodnienia barwnikowego.
Próba przeprowadzona na zwierzętach z retinopatią barwnikową (chorobą oczu, która dotyka również ludzi) ujawniła, że połączenie kwasu liponowego i witaminy E pomaga zapobiec obumarciu komórek siatkówki. Jest to obiecująca informacja, ponieważ obecnie nie istnieje żadna skuteczna terapia tej choroby.
Ale także w leczeniu cukrzycy substancja ta odgrywa dużą rolę. Wiemy jaką rolę odgrywa powiązany z hiperglikemią stres oksydacyjny w patogenezie późnych powikłań cukrzycy. Dlatego poszukiwana jest skuteczna i bezpieczna substancja, która mogłaby zmniejszyć ilości reaktywnych form tlenu w organizmie, a co za tym idzie, zahamować postęp powikłań cukrzycy. Kwas alfa lipidowy jest jedną z najlepiej przebadanych pod tym kątem substancji.
Kwas alfa-liponowy jest naturalnie występującym związkiem chemicznym, syntetyzowanym przez wiele organizmów roślinnych, takich jak brokuły, ziemniaki, szpinak, oraz zwierzęcych, w tym człowieka, a także grzyby z rodziny drożdżakowatych.