Niski indeks glikemiczny chroni siatkówkę przed zwyrodnieniem

Niski indeks glikemiczny chroni siatkówkę przed zwyrodnieniem

Jadłospis o niskim indeksie glikemicznym pomaga zapobiegać rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej, postępującej choroby oczu mogącej prowadzić do ślepoty – wynika z badań opublikowanych w piśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Do takiego wniosku doszli naukowcy z Tufts University w Massachusetts, gdy zbadali to zjawisko na myszach w zaawansowanym wieku. 19 z nich otrzymywało pożywienie o niskim indeksie glikemicznym, a 40  o wysokim indeksie glikemicznym.

Po sześciu miesiącach badacze zaobserwowali, że u gryzoni spożywających pokarm o wysokim indeksie glikemicznym rozwinęło się wiele objawów zwyrodnienia plamki żółtej, a w przypadku reszty myszy objawy te nie wystąpiły.

Naukowcy zidentyfikowali także potencjalne biomarkery zwyrodnienia plamki żółtej, które mogą pomóc przewidzieć u kogo istnieje ryzyko rozwoju tej choroby. Do takich biomarkerów zaliczono akumulację tzw. końcowych produktów zaawansowanej glikacji oraz utlenianie długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia związane były z kolei wysoki poziom serotoniny oraz propionylu karnityny.