Kwasy OMEGA 3 – a zdrowe oczy i nie tylko ..
Marchewka a także inne owoce oraz warzywa o kolorze pomarańczowym są niezbędne do prawidłowej pracy oczu, to wie większość z nas. Ale nie tylko beta-karoten zawarty w tych produktach jest potrzebny. Dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego wzroku. odgrywa też witamina C, w którą obfituje na przykład papryka czy pietruszka oraz kwasy Omega 3.
Poniżej kilka istotnych informacji dotyczących właśnie tych kwasów.
Kwasy omega – 3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich w codziennej diecie.
Związki te mają pozytywny wpływ na cały organizm zarówno u osób dorosłych jak u dzieci.
Działają one korzystnie na:
- Układ sercowo – naczyniowy – zmniejszają ryzyko zawałów serca, przeciwdziałają miażdżycy i chorobie nadciśnieniowej
- Układ pokarmowy – wspomagają przemianę materii
- Układ kostny – chronią przed zapaleniem stawów, osteoporozą, łagodzą objawy RZS
- Zmniejszają ryzyko powstania cukrzycy typu II
- Zwiększają naturalną odporność organizmu, zapobiegają alergiom i wspomagają ich leczenie
- Stymulują pracę mózgu – zmniejszają ryzyko zapadania na demencję i chorobę Alzheimera
- Osłabiają objawy depresji, menopauzy
- Zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej – częstej przyczynie ślepoty
Istotną rolę ma przyjmowanie kwasów omega – 3 przez kobiety w ciąży – w tym okresie zapotrzebowanie na nie wzrasta nawet czterokrotnie. Wpływają one bowiem pozytywnie już na rozwój płodowy dziecka. Kształtują układ nerwowy i pracę mózgu dziecka. Dowiedziono, iż dzieci, których matki przyjmowały w ciąży kwasy omega3 rodzą się większe, zdrowsze i inteligentniejsze. Zmniejszają one również ryzyko przedwczesnego porodu, hipertensji i depresji poporodowej. Ich niedobór może powodować retinopatię wcześniaków, która czasem prowadzi nawet do ślepoty.
Pozytywny wpływ mają one również na rozwój dziecka już po urodzeniu.
- Odpowiadają za rozwój funkcji poznawczych – pamięć, koncentrację, zdolności uczenia się, mówienia, pisania i czytania
- Zmniejszają pobudliwość, agresję u dzieci – są wykorzystywane w zapobieganiu i leczeniu ADHD, dysleksji a nawet autyzmu
- Wspomagają odporność – zmniejszają ryzyko alergii, chronią przed infekcjami, zwiększają poziom energii i wydolności organizmu u dziecka
- Kształtują siatkówkę oka – uczestniczą w jej budowie,a ich niedobór może powodować wady wzroku, gorsze widzenie, a starszym wieku nawet zwyrodnienie plamki żółtej
Najlepszym źródłem kwasów omega – 3 są ryby morskie, przede wszystkim łosoś, makrela, śledź, dorsz, tuńczyk czy sardynka. U dzieci do 7 roku życia możemy zastąpić je tranem. Do utrzymania prawidłowego poziomu tych kwasów powinniśmy spożywać ryby przynajmniej raz w tygodniu!
Ważnym składnikiem diety bogatej w omega – 3 są również orzechy włoskie, nasiona lnu czy rzepaku, jak również wszelkiego rodzaju oliwy i oleje.
Innym sposobem utrzymania odpowiedniego ich poziomu są preparaty doustne i suplementy diety, niektóre produkowane specjalnie dla kobiet w ciąży.
Przy komponowaniu diety należy jednak zwrócić uwagę, aby zachować odpowiednie proporcje między kwasami omega – 3 a omega – 6 (znajdujących się w tłuszczach roślinnych), który powinien wynosić 1:5 lub 1:6
Należy również nie przekraczać zaleconej dziennej dawki kwasów omega – 3, ich nadmiar może być niebezpieczny zwłaszcza u chorych na cukrzycę lub choroby krążenia.