Zielone warzywa i buraki pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej. 

Zielone warzywa i buraki pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej. 

Nowe badania wykazały, że jedzenie znajdujących się głównie w zielonych warzywach liściastych i burakach, azotanów pochodzenia roślinnego może pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na wczesne stadium zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).

W Westmead Institute for Medical Research, naukowcy przeprowadzili wywiady z ponad 2000 mieszkańców Australii w wieku od 49 lat i obserwowali ich przez okres 15 lat.

Po analizie danych wywnioskowano, że osoby, które jadły od 100 do 142 mg azotanów roślinnych dziennie, miały o 35% mniejsze ryzyko rozwinięcia się wczesnej fazy AMD niż osoby, które codziennie spożywały mniej niż 69 mg azotanów roślinnych.

„Jako pierwsi wykazaliśmy, że obecność azotanów w diecie wpływa na ryzyko degeneracji plamki żółtej. Jeśli nasze wyniki zostaną potwierdzone, włączenie do diety zielonych warzyw liściastych oraz buraków, może być prostą strategią ograniczającą ryzyko wczesnego AMD” – powiedziała prof. Bamini Gopinath – główny autor badań.